ÄR DET DAGS FÖR TRÄDÄCK?

Så Skaffar Du Din Drömuteplats

En skön sommardag är det härligt att kunna öppna altandörren och kliva ut på ett solvarmt trädäck. Det fina trämaterialet känns behagligt under fötterna och skapar en trivsam och tillbakalutad atmosfär. Ytan kräver inte någon veckovis skötsel, som en snabbväxande gräsmatta gör. Ställ några krukor på trädäcket istället och njut av din trädgård med utsikt från uteplatsen.

Husideer.se har sammanfattat några viktiga saker att tänka på innan du skaffar ett efterlängtat trädäck.

inspiration trädäck

Dela gärna vår artikel:

i denna guide får du veta mer om:

Vilket virke ska jag välja till mitt trädäck?

Läs mer om olika sorters virke samt vilket trallvirke som är bäst vid byggande av trädäck.

Tänk på det här när du bygger trädäck

Ta reda på mer om vad du bör tänka på när du lägger trädäck på plattor eller gräs.

Hur mycket kostar det att bygga trädäck?

Läs mer om hur mycket trall som går åt vid bygge av trädäck samt vilka byggregler det finns.

Så här tar du hand om trädäcket

Läs mer om hur du med några enkla knep kan få ditt trädäck att se ut som nytt igen.

VILKET VIRKE SKA JAG VÄLJA TILL MITT TRÄDÄCK?

Det finns flera olika sorters virke att välja till trädäcket. Ett av dem är ceder som är mjukt att gå på och tål röta väl. Det är dessutom relativt lättarbetat. Trävirket kommer med tiden att få en silvergrå nyans, men med hjälp av cederolja kan du få den rödbruna färgen att vara längre.

Träslaget ek är tåligt mot väder och vind, men undvik att ställa järnmöbler på ytan. Behandla träslaget regelbundet med en pigmenterad olja. Om du inte vill lägga alltför mycket tid på underhåll är Hardwood-virken att föredra, med träslag som teak, benkirai, jatoba och ipe. Se dock upp för oetisk produktion eftersom virket kan komma från hotade träd. 

Ett av de allra populäraste träslagen i Sverige för trädäck är tryckimpregnerad furu. Du kan välja ett däck med slät eller rillad yta och om färgnyansen ska vara grön eller brun. Furu är omtyckt eftersom det är så prisvärt, tåligt och dessutom miljövänligt.

Andra exempel på trävirke är:

● Värmebehandlat trä
● Träkomposit
● Lärk
● Kärnfuru
● Kiselimpregnerat trö

VILKET TRALLVIRKE ÄR BÄST?

Det beror sig helt på vad du har för budget och krav. Om det helt och hållet är en estetisk fråga är Hardwood eller Ceder att föredra. Hardwood är både vackert och exklusivt, men kräver också mycket förarbete.

Ett kiseilmimpregnerat trä är miljöklassat och har ett effektivt rötskydd, vilket gör att det håller i många år. En sådan investering ger bättre avkastning på sikt även om det kostar något mer än exempelvis furu.

Om du vill satsa på ett genomgående ekologiskt alternativ kan lärk vara att föredra framför furu. Äldre furu kan innehålla kemikalier och tungmetaller som skapats i samband med tryckimpregnering.

Om trädäcket riskerar att utsättas för mycket slitage är träkomposit ett smart val. Det består av återvunnen plast tillsammans med träpulver och cellulosa. Detta material är relativt underhållsfritt och formstabilt.

TÄNK PÅ DET HÄR NÄR DU BYGGER TRÄDÄCK

När du vill bygga ett trädäck krävs en del förarbete, inte minst för att däcket ska stå på en stadig och stabil yta. Ibland behöver man inte gjuta några plintar för att stötta upp trädäcket. Du har även följande möjligheter, beroende på vilket underlag som står till buds:

bygga trädäck

PÅ PLATTOR

Om du vill lägga trädäck över en stenbelagd yta går det naturligtvis bra. Du behöver inte göra speciellt mycket förarbete mer än att se till att ramen för trädäcket står på en jämn yta. Höjden kan justeras med hjälp av plastdistanser eller plastkilar.

PÅ GRÄS

Om du istället vill lägga trädäcket på mjuk mark i form av gräs eller rabatt måste underlaget förberedas mer noggrant. Ogräs och andra växter får inte tränga upp genom trallen. Du behöver därför placera en fiberduk i botten av 15 cm fördjupning där trädäcket ska ligga. Ytan fylls sedan igen med grus och därefter komprimeras det med en så kallad vibb. Fyll på och kratta, och säkerställ att ytan är plan och kompakt.

HUR MYCKET KOSTAR DET ATT BYGGA TRÄDÄCK?

Det är svårt att svara exakt på hur mycket det kan kosta att bygga ett trädäck. Allt beror på valet av virke, mängden yta och kostnaden för monteringen. Ju mer du gör själv, desto billigare blir det. Det går inte att komma ifrån att du kan behöva hyra verktyg och ta hantverkare till hjälp.

Hur mycket trall behöver jag till altanen?
För att ta reda på hur mycket trall du behöver är det en god idé att markera ut området genom att sätta ner pinnar i varje hörn. Därefter drar du ett snöre mellan dessa pinnar för att kunna mäta upp kvadratmeterytan.

Vilka är reglerna för att bygga trädäck?
Du behöver inget bygglov för att bygga ett trädäck om det byggs i marknivå, oavsett hur stor yta som täcks. Med marknivå menas upp till 2 meter, så det finns inte så stora begränsningar. Bygglov krävs när när bygget är högre och ligger närmare grannens tomtgräns, eller påverkar omgivningen på annat sätt. Hör med din kommun för vidare rådgivning.

SÅ HÄR TAR DU HAND OM TRÄDÄCK

Med några enkla knep kan du få ditt trädäck att se ut som nytt igen. Att tvätta och olja ytan är en perfekt sysselsättning under en ledig helg.

Tvätta trädäcket
Börja alltid med att rengöra träcket ordentligt med tralltvätt. Det brukar stå på förpackningen hur länge medlet ska verka. Ytor runt omkring, exempelvis gräs eller växter, bör täckas över så att de skyddas från olja eller rengöringsmedel. För en skurborste över ytan och skrubba ordentligt så att all smuts och beläggning försvinner. Avsluta med att spola bort medel och smuts med vatten. Helst med en högtryckstvätt.

Olja trädäcket
Innan du sätter igång och oljar trädäcket ska det först tvättas och därefter torka. 

Vid slipning är det viktigt att föra slipverktyget i träets riktning. Avlägsna sedan allt damm med en liten borste. Olja påstrykes därefter med en passande pensel och längs med brädorna så att slutresultatet ser naturligt ut. Var inte snål med oljan, utan stryk på en ordentlig mängd och se hur träet suger upp det. Om det trots allt skulle bli för mycket olja på ytan kan du torka bort det med en trasa.

Så här reparerar du ett gammalt trädäck
Om du märker att en del av trädäcket blivit mjukt och börjat ruttna är det dags att byta ut den gamla brädan mot en ny. Fläckar som inte går bort kan slipas bort med en slipmaskin och jobbet avslutas med en ytbehandling. Skruvar kan också börja sticka upp över tid och därför rekommenderas du att efterspänna dem, så att ingen skadar fötterna när de går på trädäcket.

ETT TRÄDÄCK KAN ANVÄNDAS I MÅNGA ÅR FRAMÖVER

Om du satsar på ett trädäck kommer resultatet inte bara bli snyggt utan även praktiskt. Det viktiga är att du hittar ett trävirke som passar era behov och är enkelt att montera. Om trädäcket underhålls ordentligt kan det se fint ut i många år framöver.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt genom att kunna vissa relevant innehåll/annonser, användarstatistik och att sidan ska fungera som den ska.