TRÄNA BEKVÄMT I HEMMET - ALLT OM HEMMAGYMMET

Hemmagymmet är på uppgång. Under pandemin gjorde den sociala distanseringen att allt fler undvek den vanliga gymmiljön. Det har lett till att många fått upp ögonen för hemmagymmet, ett bekvämt sätt att träna på hemmaplan. De tidigare frälsta uppskattar möjligheten att få träna på egna villkor i en avslappnad miljö. Om du har funderat på att skaffa ett hemmagym är detta guiden för dig.

hemmagym

Dela gärna vår artikel:

i denna guide får du veta mer om:

Varför ska jag ha ett hemmagym?

Läs mer om fördelarna med ett hemmagym.

Hur bygger jag ett hemmagym?

Läs mer vad du ska tänka på när du ska bygga ett hemmagym.

Vad behövs i ett hemmagym?

Tips på vilken utrustning som ger bäst träning.

Litet hemmagym - hur gör jag?

Läs mer om vad du ska tänka på när du ska vill ha ett hemmagym på en liten boyta.

VARFÖR SKA JAG HA ETT HEMMAGYM?

Ett eget hemmagym har många fördelar. Framförallt är maskinerna helt och hållet dina egna. Du slipper känna att någon väntar på att du ska bli färdig med ett set. Dessutom upplever många att det är mer hygieniskt att inte behöva dela utrustningen med andra människor.

Om du lever ett hektiskt liv med barn och familj är hemmagymmet praktiskt eftersom du kan klämma in träningen där det passar. Gå direkt till hemmagymmet i stället för att kasta dig in i bilen med andan i halsen. När du sedan är färdig är du redan hemma och kan slappna av i soffan efter duschen. Eller påbörja dagens middag.

Du får inflytande över vilka maskiner som du helst vill ha. Ett gymkort innebär att du betalar för allt som finns på gymmet, men nu kan du själv bestämma pengarna ska läggas på. Någon kanske föredrar en roddmaskin eller fria vikter. Förutom maskinerna kan du också själv utforma inredningen, typ av musik och atmosfär på ditt hemmagym. Den bästa träningen är den som blir gjord. Hur många har inte ett gymkort liggandes hemma i byrålådan? Med ett gym nära till hands sänker du tröskeln och får in mer träning på schemat.

VAD BEHÖVS I ETT HEMMAGYM?

Hemmagymmet kan se annorlunda ut beroende på vilken träning du helst vill fokusera på. Är du efter att bygga muskler eller förbättra smidighet och kondition?

För att få ut det mesta av ditt hemmagym är det viktigaste att du organiserar din träningsutrustning på ett smart sätt. Om du förvarar din utrustning i garderoben eller under sängen är det mindre troligt att du kommer att använda den regelbundet. Det är därför viktigt att du hittar ett dedikerat utrymme för din utrustning, även om du har ont om plats. När du placerar din utrustning på en synlig plats kommer det att uppmuntra dig att använda den mer regelbundet och därmed får du ut det mesta av ditt hemmagym.  Läs mer:  Här är enkla tips för att skapa ett effektivt träningsutrymme hemma. 

HEMMAGYM FÖR OLIKA BUDGETAR

När du har begränsat utrymme för ett gym finns det fortfarande alternativ för träning. Klassiska övningar som armhävningar, situps, knäböj och utfall ger fortfarande goda resultat och tar inte upp mycket plats. För konditionsträning hemma prova att hoppa hopprep, en effektiv övning som ökar blodcirkulationen.  Du kan också överväga att köpa träningsutrustning som tar minimalt med plats och ger möjlighet till många olika träningsövningar, till exempel TRX system eller en dörrmonterad pull up stång.

Gymutrustning finns tillgänglig i olika prisklasser, om du vill hålla ner kostnaderna så kan du börja med den mest grundläggande utrustningen och sedan kan du lägga till nya redskap efter behov eller efter din budget. Det kan vara en träningscykel, crosstrainer eller en multifunktionell maskin. 

BUDGET ($)

Grundläggande utrustning som varje hemmagym borde ha för att komma igång:

  • Yogamatta – för yoga och stretching
  • Träningsband – för styrketräning och stretching
  • Eller eller två kettlebell – styrketräning och för att ge motstånd till kroppsviktsträning
  • Hopprep – aktiverar muskler

MELLAN ($$)

Om du redan har grundredskap och vill ha mer kan du lägga till utrustning nedan:

  • Hantlar – för träning av överkroppen
  • Medicinbollar – för styrketräning
  • Foam roller – för att stretcha och massera spända muskler
  • Träningsbänk 
  • Skivstångsset

HÖG ($$$)

Om du har en hög budget för att investera i ett hemmagym:

  • Skivstångsuppsättning med viktskivor och bänk
  • Löpband
  • Rodmaskin
  • Crosstrainer
 
 

TIPS FÖR VIKTENTUSIASTEN

De som lyfter vikter på skivstång vill oftast ha ett viktbälte som är extra säkerhet för ryggen. Säkerställ ett bra grepp om stången med speciella handskar eller använd talk. Ett par specifika skor med lite klack gör det lättare att komma ner i knäböj. Eftersom dina stänger och vikter är tunga rekommenderas du att ha ett ställ där det är enkelt att lyfta på och av dem. Det ser snyggt och prydligt ut när allt är samlat på stället och viktskivorna inte ligger slängda överallt. Glöm inte den justerbara träningsbänken så att du kan göra bänkpress och övningar med hantlar.

TIPS FÖR WELLNESS-ÄLSKAREN

En yogamatta är självklart det allra viktigaste för dig som vill köra yoga eller pilates. Du kan även använda yogamattan vid HIIT-träning eller vid andra tillfällen när du måste vara på golvet för att göra vissa styrkeövningar. Därtill finns det också yogablock och andra hjälpmedel som gör det enklare att gå ner i stretchen. Många tycker om att inreda med mjuka kuddar, filtar och ljus för att slappna av helt efter avslutat pass.

VILKEN UTRUSTNING GER BÄST TRÄNING?

Det finns en uppsjö av olika maskiner som alla hjälper dig att träna vissa eller flera delar av kroppen. Några är mer inriktade på att höja pulsen och andra tränar enstaka muskelgrupper. Fundera gärna på vilka behov du har och vilka maskiner som ger dig bäst resultat. Kostnaderna varierar och du kan räkna med allt från ett par tusenlappar till 30 000:- för en maskin.

En fördel med multigym eller viktmaskiner är att det är svårt att göra fel. När du arbetar med fria vikter kräver det att du har bättre koll på teknik och hållning. Här är några exempel på utrustning:

Crosstrainern är bra om du vill träna hela kroppen eftersom du rör både armar och ben. Dessutom är det mjukt och skonsamt för knäna eftersom de inte utsätts för hårda stötar.
Löpbandet är klassikern på gymmet. Löpning är en av de allra effektivaste motionsformerna, även när det kommer till att bränna kalorier.
Multigymmet låter dig fästa olika stänger och vikter på en och samma ställning så att du kan träna både armar och ben.

Kettlebells är användbara och perfekta för dig som vill stärka bål och överkropp. Du kan träna flera muskelgrupper på samma gång.  
Chinsräcket är en rolig utmaning som på sikt stärker din överkropp. En utmärkt möjlighet att använda sin egen kropp som tyngd.   
Roddmaskinen är också ett bra sätt att få upp pulsen och liksom crosstrainern är maskinen lämplig för dig med känsliga knän.

Hantlar är användbara, prisvärda och ett måste i alla hemmagym. Du kan kombinera dem och arbeta dig igenom olika set eller följa ett program på nätet eller via en storbildsskärm. Ha vikter av varierande tyngd för olika sorters träning och kroppsdelar. Det finns hantlar med och utan gummihölje. Höljet skonar underlagen bättre, men kanske inte har lika lång hållbarhet.
Träningsband är ett bra redskap där du använder bara din kroppsvikt för att göra olika övningar. Du förbättrar inte bara din styrka utav även din stabilitet och balans.

Träningsgummiband TRX

HUR BYGGER JAG ETT HEMMAGYM?

Träning kan slita på ytskikten. Det beror på att vi går runt med skor inne på hemmagymmet och kanske svettas en del, och väta hamnar på golvet. Stora vikter kan också leda till sprickor i golvet när de slår i marken, och av den anledningen måste golvet vara slitstarkt. Du kan skydda golvet med en stötdämpande matta. Det skapar också en sportig atmosfär och markerar platsen för hemmagymmet. Ett så kallat pusselgolv är ljudabsorberande och kan läggas ut i hela rummet.

Många föredrar speglar längs en av väggarna så att de kan se och korrigera rörelserna.

Se till att ha utrymme kring maskinerna och utrustningen så att det går att röra sig runt i rummet naturligt, och ha god ventilation.

Förverkliga drömmen om hemmagymmet?
Om du har en dröm om ett eget hemmagym hoppas vi att vår guide kan vara ett steg i rätt riktning. Det är du själv som bestämmer hur stort eller litet gymmet ska vara. Tänk också på att du kan börja med några maskiner och köpa fler efterhand. Allt behöver inte lösas på en gång

LITET HEMMAGYM - HUR GÖR JAG?

De allra flesta är av uppfattningen att hemmagymmet ska vara i en speciell del av bostaden, kanske i en utbyggnad på huset, i en garagedel eller i extrarummet. Självklart är det bra att förvara alla saker på en plats, där du också kan träna avskilt och koncentrera dig. Dessutom behöver du kanske ett rum som tål stötar och slitage från exempelvis vikter och skosulor.
Om du har en liten boyta kan du istället inreda ett hemmagym i ett hörn av lägenheten eller huset. Försök att välja en plats där inte många andra passerar och där du kan förvara eventuella band, vikter och yogamattor snyggt.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt genom att kunna vissa relevant innehåll/annonser, användarstatistik och att sidan ska fungera som den ska.