OGRÄSBEKÄMPNING SOM VERKLIGEN FUNKAR

5 MILJÖVÄNLIGA SÄTT ATT BLI AV MED OGRÄS

Det är få saker som ger en trädgård ovårdat utseende än ogräs. Ett sätt att hantera oönskade växter är att använda kemiska bekämpningsmedel. Men detta tillvägagångsätt är inte för alla. Om du önskar en välskött trädgård och perfekt gräsmatta men gillar inte använda kemikalier finns det några miljövänliga och naturliga sätt att ta död på ogräset.

Vi har tagit fram 5 tips på hur du snabbt bekämpar ogräset med saker du förmodligen har i ditt skafferi.

bekämpa ogräs

Dela gärna vår artikel:

VINÄGER

Du kan göra en vinägerlösning, allt du behöver är:

-vit vinäger, äppelcidervinäger eller rengöringsvinäger. Ättiksyrakoncentrationen i vinägern vara över 11% för bästa effekt.
-diskmedel. Diskmedlet hjälper till att hålla vinägern fast vid ogräsytan längre.
Häll ingredienserna i en sprayflaska och skaka för att blanda. Ett tips är att spraya på ogräset när väderrapporten visar sammanhängande soldagar. Annars är riskan att ett eventuellt regn kommer att tvätta bort vinägern från ogräset för tidigt. Den bästa effekten nås när solens träffar ogräset löv.
Var försiktig så att du inte av misstag häller vinäger på andra växter.

KOKANDE VATTEN

Den här metoden är den enklaste att förberedda och använda av alla på listan. Du kan applicera den när du vill oavsett väder.
Koka upp vatten och häll det på gräsets blad. Tänk på att använda tillräckligt mycket så att vattnet sipprar ner i rötterna. Det underlättar om du använder en vattenkokare med en pip för att för att rikta det direkt på ogräset.

OGÄRSBRÄNNARE

På samma sätts som kokande vatten dödar rötter och allt kan samma effekt uppnås genom att använda en ogräsbrännare för att bränna ogräsets mitt. För att få så bra effekt som möjligt gäller det att bryna ogräset mycket hastigt, så du skadar växtens cell. Ogräsbrännare är allra effektivast på små växter. Maskrosor till exempel kräver ett par behandlingar.

Det finns olika typer av ogräsbrännare, ogräsbrännare med gas och elektriska ogräsbrännare. Det långa handtaget gör att du kan döda ogräs utan att böja dig.

Naturligtvis bör du vara extremt försiktig när du använder ogräsbrännaren, särskilt blåsiga dagar och i torra förhållanden.

ogräsbrännare

SALT

Att döda ogräs med hjälp av salt är effektivt när det används med försiktighet. Salt torkar växter och stör den inre vattenbalansen i växtceller. Salt passar bäst att använda för småskaligt trädgårdsarbete där det enkelt späds ut av regn eller vattning.

Viktigt! Om salt används i stor skala kan den skapa markförhållanden som inte lämpar sig för odling av växter under ganska lång tid. Dessutom kan den fräta sönder betongytor.

Du kan röra till en saltlösning som går att spreja. Gör den ganska svag till en början genom att ta 1 del salt till 3 delar vatten. Öka mängden salt dagligen till saltet börjar döda. För att få lösningen att absorberas bättre av växten kan lite diskmedel och vit vinäger läggas till i lösningen. Du kan använda en tratt för att leda saltvattnet till ogräset, detta förhindrar att lösningen stänker.

BAKPULVER

Bakpulver fungerar precis som salt när man dödar ogräs, det vill säga genom att extrahera vatten från växtceller vilket resulterar i att växten torkar.
För att döda ogräs med bakpulver strö över bakpulver på ogräset eller blanda med 1 del bakpulver med 2 delar vinäger och spraya på ogräs.

OBS! blandningen kommer skumma en stund innan du kan dra åt munstycket och spraya. Du kan applicera bakpulver när som helst på året men det är mest effektivt efter regnet när marken är blöt.

Räkna med en tesked per ogräsplanta. Täck löven och stjälkar. Behandlat ogräs bör ändra färg till brunt eller svart efter några dagar. Dra upp det döda ogräset från marken.

På gångstigar och uteplatser kan du sopa in bakpulvret mellan sprickorna där ogräset växer. Upprepa processen under behov under hela växtsäsongen.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt genom att kunna vissa relevant innehåll/annonser, användarstatistik och att sidan ska fungera som den ska.