Artikeln innehåller reklamlänkar

SMARTA TIPS HUR DU LÄGGER GOLVET BILLIGARE

Ett nylagt golv kan få hela rummet att förändras till det bättre. Om du byter ut trista, nötta golv ser resten av boendet trevligare ut och inredningen får nytt liv. Fina ytskikt gör att lägenheten eller huset också blir lättare att sälja när det är dags. Idag finns det en uppsjö av olika lösningar och golv i varierande material. Vi har samlat några viktiga saker att tänka på innan du sätter igång.

sovrum mörkt trägolv

Dela gärna vår artikel:

i denna guide får du veta mer om:

7 saker att ta hänsyn till när du väljer golvmaterial

Läs mer om faktorer du bör ta hänsyn till när du väljer golv.

Tips för att lägga golv billigare

Läs mer om enkla tips hur du kan göra ditt golv billigare

Billigt parkettgolv lika bra som dyrt

Läs mer om testet som visar att billiga parkettgolv var mest slitstarka.

Fördelar och nackdelar med olika golvmaterial

Vi hjälper dig att hitta ett bra och hållbart val.

Bra golv till kök & hall

Läs mer om vad du ska tänka på när du väljer nytt golv till kök och hall.

Lägga golv - så gör du

Läs mer om hur du lägger olika golv.

7 SAKER ATT TA HÄNSYN TILL NÄR DU VÄLJER GOLVMATERIAL

Det första du behöver göra att bestämma vilken typ av golv du vill ha. Idag finns det flera olika sorters material i varierande prisklass. Materialen är också mer eller mindre lämpliga beroende på hur du kommer använda golvytan. Saker att ta hänsyn till:

  • Hur används rummet?
  • Hur ser resten av inredningen ut?
  • Vilken stil vill du ha på rummet?
  • Hur stor är din budget?
  • Hur länge vill du att golvet ska hålla?
  • Hur mycket arbete krävs det?
  • Har du tid att underhålla golvet?

TIPS FÖR ATT LÄGGA GOLV BILLIGARE

Att lägga ett nytt golv på egen hand är idag hyfsat enkelt framför allt med ett klickgolv. Klickgolv är en smart konstruktion som bygger på att brädorna vinklas ner och låses fast mot varandra. Du behöver inget lim vilket är fördelaktigt dels då du slipper eventuella glipor som kan uppstå mellan brädorna när limmet åldras, dels så undviker du kemikalier. En annan fördel med klickgolv är att du kan lägga det på ett befintligt golv. Är golvet enkelt att ta bort kan det med fördel vara att ta bort det, på så sätt slipper du problem med att höja trösklar och lister.
Det finns olika varianter av klickgolv, nedan listar vi fördelar och nackdelar med de vanligaste klickgolven: Vinyl, Linoleum, Laminat och Parkett.

Genom att lägga ett nytt golv själv och välja klickgolv som inte kräver några verktyg kan du få ner priset på ditt nya golv. Vill du få ner priset ytterligare kan du beställa ett golv på nätet. Fördelen är att många företag erbjuder hemleverans vilket kan vara bra om du inte har bil och vill spara tid. 

BILLIGT PARKETTGOLV LIKA BRA SOM DYRT

Ett högt pris behöver inte betyda att golvet har bäst kvalitet, enligt en undersökning av Testfakta. De kom fram till ett av de billigare parkettgolven var mest slitstarkt. Det som testade var bland annat lackens beständighet mot nötning, överlägset bäst slitstyrka hade golvet Barlinek från ByggMax som var näst billigast i testet. I testet undersöktes även hur parkettgolvet klarar olika typer av vätska. Där var återigen Berlinek bäst med helt oförändrade yta.

FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED OLIKA GOLVMATERIAL

VINYLGOLV - Står emot väta & Lättstädat

Det finns två sorters vinylgolv; VINYLGOLV PÅ RULLE och VINYLKLICKGOLV. Båda golvens översta lager består av ett syntetiskt material, på vinylklick sitter plastytan på ett hårdare material. Det sitter är mönstrat papper i som avgör designen på vinylgolvet.

Golven är enkla att moppa rent och är relativt underhållsfria. Det passar väl till de utrymmen som ska utstå påfrestningar som till exempel kök eller hall. Dessutom är de tysta och mjuka att gå på. Ett vinylgolv är inte bara prisvärt utan också enkelt att lägga.

VINYLKLICKGOLV med klicklåssystem läggs utan lim och är väldigt enkla att lägga. Klickgolvet brukar finnas i framför allt trä- och stenmönster.

VINYLGOLV PÅ RULLE har oftast fina mönster och snygga färger. Du kan välja en unik stil som till exempel marockanskt eller schackrutigt likt en amerikansk diner. Denna variant rullar du ut och limmar mot underlaget.

Nedan hittar du några snygga exempel på VINYLKLICKGOLV:

Nedan hittar du några snygga exempel på VINYLGOLV PÅ RULLE:

vinylgolv fiskben
Klicka på bilden (länk till butik)

LINOLEUMGOLV - Reptåligt & Tyst

Linoleumgolvets popularitet har ökat igen, eftersom det är ett miljövänligt golv som också är lättskött. Materialet är tillverkat av gammalt industriavfall och ytan är behandlad så att den enkelt kan rengöras. Precis som namnet antyder är det linolja som är en av de viktigare komponenterna i materialet. Du får ett reptåligt och ljuddämpande golv, men det tål inte hur mycket väta som helst och därför inte ska läggas i våtutrymmen.

modernt linoleumgolv
Klicka på bilden (länk till butik)

KLINKER & STEN - Slitstarkt & Hållbart

Ett stengolv ger ett snyggt och lyxigt intryck och är lättstädat. Materialet kan kännas kyligt under fötterna och därför väljer många att installera golvvärme under stenplattorna. Om du har husdjur kan deras klor klappra mot golvet. Dina steg kan skapa oönskad akustik. En annan nackdel är att föremål som tappas i stengolvet kan gå sönder lätt, exempelvis ett glas och porslin. Ett tips är att ha klinkergolv i hallen och i badrummet. Ett stengolv passar också i ett lantligt kök med rustik stil.

snyggt klinker till kök

MASSIVT TRÄGOLV - Tidlös & Varmt

Vackra trägolv är tidlösa och höjer värdet på bostaden. Ett trägolv ger ett varmt intryck och känns behagligt under fötterna. Du kan välja ett ljusare golv i ask eller furu eller ett rustikt ekgolv. Om du har trägolv får du räkna med extra underhåll efter ett par år eftersom golvet behöver slipas och lackas.

LAMINATGOLV - Slittåligt & Smutståligt

Laminat är ett golv som består av flera olika material som pressats samman. Varje golvplanka består av olika skikt, vilket ger ett slitstarkt golv som står emot repor och skador. Laminatgolv tål väta och är väldigt bra sett till ljudisolering. 

Ett laminatgolv går snabbt och smidigt att lägga då det precis som vinylklickgolv har ett klicksystem. Det finns en mängd olika laminatgolv att välja mellan, laminatgolv som liknar parkettgolv till mönster som skiffer, betong och ek. 

PARKETTGOLV - Billigt & Hållbart

Ett parkettgolv är betydligt billigare än ett trägolv i massivt trä. I förhållande till priset är parkettgolvet ett alternativ som varar länge och åldras väl. Parkettgolven brukar ha en smart klickfunktion som gör det enkelt att lägga. Det är ett snabbt och prisvärt sätt att förändra ett rum. I stora rum rekommenderas du att välja 1-stav.

Klicka på bilden (länk till butik)

VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD MELLAN LAMINAT- OCH VINYLGOLV?

Det som skiljer laminat och vinyl är hur golvet är uppbyggt. Laminat består av flera lager. Kärnan är en skiva träfiber som tillsammans med lim hårdpressas till en träfiberskiva (en s.k. HDF). Vinyl består också utav flera lager men innehåller istället polyvinylklorid (PVC) och komponenter av fiberglas. 

Vinylgolv är tystare att gå på än laminat. Visa vinylgolv är till och med utrustade med ljudabsorberande lager. Fördelen med vinylgolv är att de är vattentåliga. 

BRA GOLV TILL KÖK & HALL

Golv till köket
Köket är en samlingsplats för hela familjen och även våra fyrfota vänner. Det innebär att golvet kommer att utsättas för mycket slitage. Först och främst behöver golvet vara tåligt mot väta eftersom det kan skvätta en och annan vattendroppe på marken i samband med matlagning. I köket är oftast ett vinylgolv eller klinkergolv att föredra eftersom de står emot fukt och väta bra. Vissa laminatgolv är också lämpliga, men kom ihåg att de inte är lika vattenbeständiga som vinylgolv eller klinker. Du bör däremot undvika att lägga ett dyrare och exklusivare trägolv och helst ska det inte finnas golvspringor eftersom matrester och annat skräp kan samlas här. Tänk också på att golvet ska passa med stilen och färgerna på köksluckorna. Ta gärna hem prover och testa.

Golv till hallen
Eftersom hallen är en mindre yta kan du våga mer och välja ett stengolv med mönster eller starka färger. Det är härligt att välkomnas av en färgklick när du kliver innanför dörren. Annars är en parkett ett bra alternativ. Den får gärna passa med golvet i köket om rummen ligger i anslutning till varandra. Tänk på att hallen är en passage, vilket innebär att golvet slits på samma ställe varje dag. En matta skyddar golvet väl.

Klickgolv

Klickgolv är ett av de vanligaste golven att lägga själv, oftast över ett befintligt golv. Förbered underlaget noga genom att undersöka om det finns ojämnheter och gropar. Dessa kan åtgärdas genom golvspackel eller slipning. Listerna kan tas bort, men ett alternativ är att lägga golvet och sedan sätta dit en smyglist i efterhand. När du dammsugit golvet och lagt på underlagsfoam är det dags att kavla upp ärmarna och lägga golv. Det är viktigt att du börjar på ett smart ställe och gärna med plantornas kortsidor i riktning mot fönstret. Arbeta inte med för korta skarvbitar. Tänk på att sätta en liten kil mellan vägg och dörrplanka eftersom fukt och värme gör att träet expanderar. Gör också följande:

1. Kapa ut ett dörrfoder med fogsvans
2. Såga ut hål i plankan för rör med en hålsåg

Stengolv

Om du vill lägga stengolv kräver det en del förberedelser. Framförallt ska ytan vara plan, vilket innebär att den behöver flytspacklas. Ta gärna hjälp av en fackman för detta. Innan plattorna fixeras med fästmassa är det en god idé att lägga ut dem så att färger och mönster matchar väl från början.

Vinylgolv

Ett vinylgolv är enkelt att lägga och kan placeras ovanpå ett gammalt golv. Det finns vinylgolv på rulle och även mindre bitar som klickas i varandra. Oavsett vilket vinylgolv du valt är det viktigt att ytan under är ordentligt rengjord. Golv som läggs på stora ytor limmas fast mot underlaget.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt genom att kunna vissa relevant innehåll/annonser, användarstatistik och att sidan ska fungera som den ska.