5 TIPS FÖR ATT PLANERA EN HÄRLIG UTEDUSCH

På sommaren är vi ute i våra trädgårdar och planterar om i rabatten eller hänger på uteplatsen. Många passar även på att träna och sporta på gräsmattan eller kanske ta ett dopp i poolen. En utedusch är ett uppskattat inslag eftersom det är behagligt att duscha utomhus medan fåglarna hörs kvittra. Helt enkelt en naturnära och skön upplevelse! I följande guide kan du ta reda på mer om uteduschens fördelar och hur du kan tänka kring installation och design.

inspiration utedusch

Dela gärna vår artikel:

i denna guide får du veta mer om:

Varför ska jag ha en utedusch?

Läs mer om fördelarna med en utedusch.

Fördelar och nackdelar med olika uteduschar

Vi tittar närmare på tre olika utomhusduschar.

Att tänka på innan du köper en utedusch

Vi tipsar dig om var uteduschen ska stå, vilket material du kan ha under dina fötter samt uteduschens material.

Så installerar du uteduschen

Läs mer om vad du ska tänka på när du installerar en utedusch.

INSPIRATION UTEDUSCH

Vi har samlat inspiration till uteduschar, både soluppvärmda uteduschar och utomhusduschar som ansluts direkt till befintligt varm- och kallvattensystem.

SOLUPPVÄRMD UTEDUSCH

Soluppvärmd utedusch Svämma från Landskap of Sweden med en volym på 40 liter.  Nertill på duschen finns vattenutkastare för kallt vatten. Alla delar i duschen är i rostfritt material. Läs mer om den (länk till butik). 

Demerex Sunny 20 Split utomdusch med varmvattenberedare som är soluppvärmd och kan innehålla 20 liter. Dessutom har den blandarsystem så du kan välja behaglig temperatur. Läs mer om den (länk till butik). 

Denna utomhusdusch från Dermex Sunny 10 Light, rymmer 10 liter. Istället för en takdusch har denna en handdusch vilket gör att den lämpar sig perfekt till den som önskar en mera selektiv avsköljning. Läs mer om den (länk till butik). 

Utomhusdusch från GRE Premium, som rymmer hela 38 liter. Denna soluppvärmda utomhusduschen har en kran med fotspolare. Läs mer om den (länk till butik). 

UTEDUSCH

Lännamöbler.se har en elegant utedusch med inbyggd regn funktion, dock är den väldigt dyr. Däremot har vidaXL en snygg  liknande variant till en bråkdel av priset. Duschen har regnfall, massagestrålar och handhållet duschhuvud. Läs mer om den (länk till butik). 

Varför inte göra sin egen utedusch! Ananda som driver hemsidan a piece of rainbow delar med sig utav 32 helt fantastiska utomhusidéer. Hitta inspiration här. Genom att använda ett träd och en trädgårdsslang som duscharmatur kan man enkelt skapa en utedusch. 

inspiration utedusch

Eller varför inte koppla in uteduschen direkt till kall- och varmvatten systemet, så får du behaglig dusch även de dagar när solen inte tittar fram. Däremot är det viktigt att ha bra dränering när duschen är nära huset. Längst nere på sidan hittar du en video hur du bygger en stabil utedusch i limträ. 

snygg utedusch

VARFÖR SKA JAG HA EN UTEDUSCH?

Det är praktiskt att kunna ta en dusch utomhus så att du inte för in smuts, gräs och grus i hemmet efter en en lång dag. Speciellt om barnen har lekt utomhus eller varit på stranden. Den är också perfekt för att tvätta av husdjur med päls full av grus och damm. En utedusch är ett fint inslag som inte bara är praktiskt utan också ger en känsla av lyx och komfort.

Många kanske tänker att det räcker med att duscha av sig med vattenslangen, men faktum är att en utedusch gör det möjligt att duscha i behagligt varmvatten. Vattentemperaturen kan regleras så att du kan svalka av dig rejält efter en varm dag i solen.

ATT TÄNKA PÅ INNAN DU KÖPER EN UTEDUSCH

Det finns många fördelar med uteduschar men det finns också en del utmaningar kopplat till installationer i trädgården. Det är en god idé att ta hänsyn till:

● Utomhusklimatet
● Vattenförsörjningen
● Graden av avskildhet

Hur ofta har du tänkt använda uteduschen? Ta med graden av användning i budgetkalkylen för att se om du kommer att få valuta för pengarna. Det är trots allt en ganska kostsam investering. En annan faktor som kan komplicera installationen är rördragningen i trädgården eller under uteplatsen. Det finns regler för avrinning av smutsigt vatten eftersom det inte får rinna rakt ner till grundvattnet. Om du bor i ett bostadsområde med mycket insyn kan det också bli problematiskt att skaffa en utedusch, eftersom du kanske inte kan duscha avskilt.

inspiration utedusch

VAR SKA UTEDUSCHEN STÅ?

Det allra vanligaste är att bygga uteduschen på en permanent plats även om det också går att ordna en flyttbar. De allra flesta vill ha anordningen på ett diskret och avskilt ställe där man kan duscha i lugn och ro. Det får gärna vara fyllt med grönska och bada i sol. Det finns inte alltid naturligt avskilda platser och därför väljer många att hägna in uteduschen. Ett exempel är att köpa trädgårdsskärmar som slås ner i marken så att de stabiliseras. Det går också att sätta upp jalusier av bambu eller en segelduk, alternativt plantera en avskärmande häck. Vinsten med att ha en lägre avskärmare är att du kan se ut över trädgården.


Ett annat tips är att ha uteduschen närmre huset på själva trädäcket eller terrassen. Se till att vattnet inte flyter in under husgrunden och ordna så att marken dräneras. Avskärmningen kan göras med spaljéer av trä som kan kläs med grönskande klätterväxter. Tänk på att duschen ska stå en bit ut och inte för nära huset. Husväggen kan däremot användas som plats för krokar eller spegel.

UTEDUSCHENS MATERIAL

Förutom själva uteduschen är också materialet under dina fötter viktigt att tänka på för att få en så härlig duschupplevelse som möjligt. Några exempel på material är trätrall och sten. Fördelen med trätrall är att den är mjukare att gå på och inte är lika kall under fotsulorna. Trätrall behöver å andra sidan underhållas och oljas in så att träet fortsätter se fint och välskött ut. Tänk på att avrinningen ska fungera ordentligt så att det inte samlas för mycket vatten under marken. Då kan det bli sankt. Ett sätt att öka avrinningen är att avleda vattnet via ett sluttande dike från platsen och vidare i en dräneringsslang. Ett annat tips är att göra en stenkista under trätrallen eller plattorna.

Om du vill fortsätta på temat med stenar rekommenderar vi att skapa en fin liten väg av stenar till och från uteduschen. På så sätt smutsar du inte ner fötterna efter att du duschat av dig.


Duschkomponenterna spelar stor roll för intrycket och duschplatsens hållbarhet. Tänk på att de måste klara av att vara utsatta för väta och varierande väderlek. Materialet ska inte heller vara känsligt mot alltför stark UV-strålning. Många föredrar rostfritt stål eftersom det är snyggt och relativt enkelt att rengöra. Andra alternativ är koppar eller mässing som får en snygg patina efter en viss tid. Om du väljer den billigare varianten PVC är det viktigt att undersöka om materialet tål solljus.

FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED OLIKA UTEDUSCHAR

Det finns en mängd olika uteduschar som varierar i pris och design. En del duschar har avancerade jetstrålar och några kopplas bara på en befintlig slang från badrummet. Ett tips är att designa uteduschen så att den passar in med resten av huset och trädgården.

Väggmonterade utomhusduschar fungerar lite som vid installationen av en vanlig dusch. De ska helt enkelt kunna kopplas ihop med rör som finns inne i väggen. Det är praktiskt att kunna fästa en blandare på väggen för att växla mellan kallt och varmt vatten. Fristående utomhusduschar kan se fina ut och finns i en mängd olika stilar.

Oftast behöver de stabiliseras och fixeras mot ett hårt underlag eller via fästen i marken. Detta kan innebära en hel del arbete, men resultatet kan bli riktigt bra. Det positiva är att du kan bestämma platsen för uteduschen helt själv.

En del föredrar portabla uteduschar eftersom det är billigt och ger stor flexibilitet. Det kan i så fall räcka med en ställning som kan placeras var som helst i trädgården. 

SOLUPPVÄRMD UTEDUSCH

En soluppvärmd utedusch har en vattentank som vanligtvis innehåller mellan 25 och 75 liter vatten. När du kopplar in vattenslangen i uteduschen fylls vattentanken med vatten som sedan värms upp av solen. Det varma vattnet blandas ut med det kalla vattnet från vattenslangen innan det kommer ut.

Hur länge kan man duscha på en tank?
På en 25 liters tank kan du duscha i en behaglig temperatur i upp till 13 minuter. Medan en 35 liters tank motsvarar ungefär 15–20 minuters dusch.

KOPPLA UTEDUSCH TILL BEFINTLIGA VATTENLEDNINGAR

Det enklaste sättet att få varmt vatten till uteduschen är självklart att ha tillförsel av varmt vatten. Finns varmvattenuttag utomhus kan detta användas annars behöver du låta en VVS installatör installera en vattenutkastare utomhus som är kopplad både till kall- och varmvattnet. Därifrån kan du sedan leda en slang till uteduschen. Alternativ är att du gräver ner plastslang för vatten som tål frysning om ändarna är öppna vintertid. Dock måste det gå att tappa ut systemet när det blir minusgrader.

UTEDUSCH PÅ GENOMSTRÖMNINGSVÄRMARE PÅ GASOL

Denna utedusch med varmvatten kräver varken solens strålar eller el. Vattnet värms upp genom en gasolvärmare och en vattenbehållare. Du kopplar trädgårdsslangen till din utedusch och sedan kopplar du på vattenbehållaren till en gasolflaska. Fördelen med denna lösning är att du kan få varmt vatten året runt utomhus.

SÅ INSTALLERAR DU UTEDUSCHEN

En av de lättaste sätten att skaffa en utedusch på är att koppla den till duschblandaren i badrummet. Men det är en förutsättning att avståndet fungerar. Slangen kan dras via fönstret ut till uteduschen. Du bestämmer temperaturen inne i badrummet och den kan inte ändras när du väl står i uteduschen. Det kan upplevas lite knepigt att hela tiden skruva av och på slangen när du växlar mellan inomhus- och utomhusdusch.

Om du i stället vill välja lösningen med vatten från trädgårdsslangen kan du se till att vattnet som rinner genom slangen inte är alltför kallt genom att göra en ny slinga via en grenkoppling. När den ligger i solen kommer vattnet i den att värmas upp. Slangarna kan i sin tur kopplas på en duschblandare så att du kan reglera vattentemperaturen lättare. En annan möjlighet är att installera en till vattenutkastare med hjälp av en rörmokare.

Alla uppskattar inte synliga slangar men som tur är kan de grävas ner marken, så länge de är av rätt material. Respektive ände bör finnas vid vattenutkastare och trädgårdsdusch och därefter skruvas passande kopplingar på.

UTEDUSCHEN GER GULDKANT PÅ TILLVARON

Uteduschen kan ge mycket glädje under de varma sommarmånaderna när du vill ha skön svalka men inte gå in för kvällen. Tänk på att tömma slangarna och rören inför vintersäsongen så att de inte fryser, spricker och går sönder. Förvara själva uteduschen på ett torrt och varmt ställe, exempelvis garaget. Du har förhoppningsvis fått flera förslag som passar i just din trädgård. Välsorterade byggvaruhus kan hjälpa dig att hitta rätt blandare och övrig utrustning.

BYGG EN STABIL UTEDUSCH I LIMTRÄ

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt genom att kunna vissa relevant innehåll/annonser, användarstatistik och att sidan ska fungera som den ska.