AKUSTIKPANELER - ALLT DU BEHÖVER VETA

Akustikpaneler, Ribbväggar, Wood on wall kärt barn har många namn. Trenden att inreda med träribbor fortsätter, detta märks i en mängd olika bloggar och inredningstidningar. Det är inte svårt att förstå, möjligheterna med ribbvägg är stora eftersom det är enkelt att sätta upp. Du kan förändra rummet med en liten ansträngning. 

Nedan berättar vi var du hittar billiga akustikpaneler, vad du ska tänka på när du väljer paneler och hur du sätter upp de. Vi berättar även om det ursprungliga användningsområdet för paneler.

ribbvägg vardagsrum
Klicka på bilden (länk till butik)

Dela gärna vår artikel:

i denna guide får du veta mer om:

Här kan du köpa billiga akustikpaneler

Läs mer om var du hittar billiga akustikpaneler.

Så här inreder du med akustikpaneler

Få inspiration hur du inreder med akustikpaneler i olika rum i hemmet.

Hur sätter jag upp akustikpaneler?

Läs mer om hur du monterar akustikpaneler.

Ribbvägg som ljudförbättrare

Läs mer om hur du kan använda akustikpaneler som ljudabsorbenter.

HÄR KAN DU KÖPA BILLIGA AKUSTIKPANELER

Du kan vända dig till både särskilda firmor som bara säljer akustikpaneler eller större byggvaruhus. Byggvaruhusen kan passa dig som har en lägre budget och som vill göra det mesta av jobbet själv. En nischad firma har möjlighet att guida dig fram till de något mer exklusiva materialvalen och även ge dig unika tips och råd på hur du ska gå tillväga. Dock kan prislappen bli något högre om du går till en designinriktad återförsäljare. 

Att navigera bland de olika akustikpanelerna kan vara något av en djungel, men när du väl hittat ett passande alternativ för dig och monterat upp dem har du ett lättskött inslag som har positiv effekt på inomhusmiljön.

Nedan ses några snygga ljudabsorberande paneler:

SÅ HÄR INREDER DU MED AKUSTIKPANELER

Akustikpaneler är väggpaneler som består av ribbor av trä.  Du kan välja allt från ek till valnöt i både ljusare och mörkare nyanser. 

Klicka på bilden (länk till butik)

Det bästa är att kolla vad för stil du har i hemmet idag och bestämma på vilken plats de specifika akustikpanelerna kan tänkas passa. Akustikpaneler kan monteras både på väggar och i tak och du väljer själv hur stor yta du önskar täcka med ribborna. Om du inte vill låta akustikpanelerna sätta alltför stor prägel på inredningen kan det vara en god idé att montera dem i taket.

 

Akustikpaneler i sovrummet

Akustikpaneler dämpar ljud och skapar en vilsam atmosfär i rummet. Träpanelerna förenar design och funktion och med sina jordnära nyanser är de sköna att vila ögonen på. När du sätter upp ribborna kan de utgöra en fin fondvägg som delar av rummet eller markerar sängplatsen. Ribbpanelen kan användas till sänggavel, antingen genom att de läggs på tvären eller med en hög vägg bakom sängen.

I stället för att försöka dämpa ljud med tunga textilier och tjocka mattor är det betydligt mer allergivänligt att sätta upp träribbor, som är enkla att torka av och hålla fria från damm.

Akustikpaneler i vardagsrummet

Med akustikpaneler kan du få en karaktärsfull vägg som går ton i ton med övrig inredning. Det går också att installera ledbelysning i panelen för en smakfull och häftig effekt. Med inslag av trä får du en snygg kontrast till vita väggar och enkel inredning. Skapa små oaser i rummet med akustikpaneler. 

Akustikpaneler i kök

Ribbpanelerna kan användas på många olika sätt, det går att montera runt om köksön och även på andra möbler i hemmet.

HUR SÄTTER JAG UPP AKUSTIKPANELER?

Det är relativt enkelt att montera upp akustikpanelerna, eftersom de kan skruvas fast i väggen. Ett annat alternativ är att limma fast dem med montagelim. Om du vill ge plats för vägglampor, eluttag eller annat som redan sitter på den aktuella väggen kan akustikplattorna sågas till efter eget önskemål. På baksidan av panelen kommer även en akustikfilt att sitta. I vissa fall rekommenderas det att panelerna fästs mot reglar i väggen, särskilt om du ska fästa något tyngre på dem.

RIBBVÄGG SOM LJUDFÖRBÄTTRARE

När vi inreder vårt hus eller lägenhet är det oftast med ögonen. Möbler, gardiner och mattor behöver ge ett fint visuellt intryck och matcha varandra på ett snyggt sätt. Vad många inte tänker på är att vi även kan inreda med öronen. Ett ekande och kalt rum riskerar att ge en ogästvänlig känsla, medan ett rum med dämpad akustik och rofylldhet kan göra oss avslappnade och bekväma. En del hus med stora ytor, kala kök, stengolv och ett litet antal möbler kan bidra till att rösterna från de som vistas i rummet skapar en dålig efterklang. Akustikpaneler, eller så kallade wood on wall, absorberar ljudet så att det blir mjukare och inte lika påträngande. Förutom att det blir mer trivsamt i rummet kommer vi också att känna oss mentalt piggare eftersom oljud och buller kan ha en tröttande effekt.

HUR GÖR MAN EGNA RIBBVÄGGAR?

Kan man bygga egna akustikpaneler i trä? Ja det kan du! Tänk bara på att beroende på vilket material du använder kan det bli dyrare än att köpa tillverkade. Många av tillverkarna använder dyrare material så som äkta träfanér i ek, valnöt eller teak. Undertill sitter oftast svart akustikfilt som absorberar ljud. Ska du göra motsvarande kommer det ungefär bli lika dyrt och du kanske inte får samma kvalité och intryck.
Kan du tänka dig att använda planhyvlad furu i stället så sparar du en del. Antingen kappar du till önskad panelbredd eller så köper du lister i furu som du sedan oljar in eller målar. För att skapa en bakgrund kan du välja att måla väggen svart alternativ att du målar en plywood svart, för att sedan fästa ribborna med lim och dyckertpistol i kanten.
Se länkar för guider och inspiration:

https://damernasvarld.expressen.se/blogg/elinskoglund/2020/04/16/diy-trapanel-37130834/

https://simplyalignedhome.com/affordable-slat-wall/.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt genom att kunna vissa relevant innehåll/annonser, användarstatistik och att sidan ska fungera som den ska.