Artikeln innehåller reklamlänkar

VÄLJ ABSOLUT BÄSTA YTTERDÖRREN 2023

En entrédörr är det första intrycket en besökare får av ditt hem. Den håller tänkbara inkräktare borta, ger ett tillfälligt skydd vid brand och ser till att ditt boende är värme- och ljudisolerat. Med andra ord är en ytterdörr viktig investering.

Husideer.se hjälper dig att hitta den bästa ytterdörren och visar vad du ska tänka på när du vill byta ytterdörr.
Bor du i villa eller radhus måste den dessutom vara tillräckligt tuff för att stå emot vind, regn och stekande sol men ändå vara stilig nog att göra ett bra första intryck.

inspiration grön ytterdörr

Dela gärna vår artikel:

i denna guide får du veta mer om:

Varför byta ytterdörr?

Läs mer om den främsta anledningen till att folk väljer byta dörr.

5 saker att tänka på när du ska välja ytterdörr

Läs mer om vilka faktorer som du bör tänka på när du väljer en ny ytterdörr.

Bytt din ytterdörr själv

Läs mer vad du ska tänka på vid byte av ytterdörr.

Bäst i test ytterdörr

Läs mer om hur du väljer den bästa ytterdörren.

VARFÖR BYTA YTTERDÖRR?

Främsta anledningen till att folk väljer att byta dörr är att de önskar en energisnålare dörr för att minska eventuellt kallras. Många väljer även att göra det i samband med renovering för att förbättra utseende.

Kanske det mest avgörande ifall en ytterdörr ska bytas är bristande kvalité, det vill säga läcker den in ljus, ljud eller vatten. En annan aspekt att tänka på är hur säkerheten är på din dörr. En nyare dörr är i regel säkrare än en gammal.

5 SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA VÄLJA EN NY YTTERDÖRR

ISOLERING

U-värde är den vanligaste skalan för att mäta en dörrs isoleringsförmåga. U-värdet anger hur mycket värme som går ut genom dörren. Ju lägre U-värde desto bättre isolerande förmåga. Viktigt att tänka på är om du i övrigt har ett otätt hus med exempelvis tvåglasfönster hjälper det inte att du sätter in en dörr som är väldigt tätt, då bör du fokusera på att på annat om du vill få ner energiförbrukningen. Ett bra U-värde runt 0,8-0,9 eller under. Tänk på att en glasdörr kan ha något högre U-värde. Visa av tillverkarna erbjuder tillägg så att dörrar med glas får bättre isoleringsvärde och kan användas i lågenergihus.

Bor du vid en högtrafikerad väg eller med mycket ljud från till exempel en trappuppgång så kan det med fördel vara att satsa på en dörr som dämpar buller till en så kallad ljudklassad ytterdörr.

Nedan ses bra isolerade dörrar:

SÄKERHET

För de flesta människor är säkerhet och trygghet de viktigaste faktorerna när de väljer ytterdörr.
Bor du i ett lägenhetshus där elden kan sprida sig i trappuppgångar kan det vara en fördel att välja en brandklassad ytterdörr för att hindra spridning av brand. Fördelen med denna typ av dörr är även att den är ljudisolerade. En ytterdörr som är certifierad El30 är skyddad mot brand i minst 30 minuter.

Exempel på en branddörr: 

Det är inte bara låset som är viktigt på dörren utan helheten hur karm, infästning, gångjärn samt dörrblad fungerar tillsammans. Vill du ha en säker dörr titta efter en säkerhetsklassad dörr med Standarden EN 1627 RC3, då garanteras dörren stå emot ett inbrottsförsök i 20 min. Idag erbjuder många tillverkare tillval utav säkerhetspaket eller RC3 glasad dörr.

Exempel på dörrar där det finns möjlighet att välja till säkerhetspaket:

En viktig punkt att tänka på när det gäller säkerheten är gångjärnen. Gångjärnen bör var av en typ som låser fast dörrbladet vid karmen när den är låst s.k. bakkantssäkring.

Vilket lås dörren är utrustad med är också av stor betydelse. Viktigt här att kolla att låsanordningen är försäkringsgodkänd.

YTTERDÖRR MED GLAS ELLER SIDOLJUS

Dörr med glas blir som fönster och kan släppa in ljus. Detsamma gäller en ytterdörr med sidoljus som skapar en luftig känsla i entré.

Du kan välja mellan helglassad ytterdörr och så kallad bröstad fönsterdörr det vill säga en dörr där den nedre delen är täckt av trä, PVC-plast eller aluminium. En sådan dörr passar väldigt bra om dörren vettar mot en väg.

Du kan välja glas som ger full insyn eller insynsskydd.

Klarglas – är det som vi till vardag kallar för ”vanligt glas”
Cotswoldsglas – glas med struktur, påminner om rinnande vatten. Ger bra skydd för insyn.
Frostad glas – brukar även kalas för Sandblästrat glas, är ett glas som släpper in ljus med förhindrar insyn.
Maskinantikglas – glaset är ojämnt och ger en fin struktur.

När det gäller säkerheten kring glasfönster är det viktigt att tänka på hur infästningen och listen runt glaset är gjord. Men det är även viktigt att titta på gångjärnet och låset.

Snygga ytterdörrar med glas:

ytterdörr med glas

UTSEENDE & FÄRG

Det är även viktigt att tänka på vilket väder din dörr kommer vara utsatt för. Ytterdörren ska många gånger tåla stora temperaturskillnader, vind och regn. En mörk ytterdörr är till exempel känsligare än en ljusare dörr i söderläge, vilket gör att den bleknar eller böjs snabbare.

Ytterdörren ska även passa till husets stil och arkitektur.

GARANTI & KVALITÉ

Ytterdörrars kvalitet variera väldigt mycket då en ytterdörr sitter länge på sin plats så är det med fördel att välja en dörr med bra kvalitet. Att veta vilken dörr som är bra eller ej är nästan omöjligt men en fingervisning ges av dess garanti. Lovar tillverkaren 10 år eller 2 år visar lite på hur länge de tror att dörren håller.

Det är mycket viktigt att transport, montering och skötsel följs enligt tillverkaren för att garantin ska gälla. OBS! kolla alltid vad som gäller när du köper din ytterdörr.

Några av ytterdörrtillverkarna har följande garantier:

Diplomat
-2 års funktionsgaranti
-10 års garanti mot kondens mellan isolerglasen
-20 års formgaranti

Swedoor
-5 års produktgaranti
-15 års formstabilitetsgaranti

Polardörren
-5 års produktgaranti
-15 års formgaranti

Kaski
-5 års fabriksgaranti
-12 års formgaranti

Byggmax
-2 års fabriksgaranti
-2 års garanti på lackering och målning
-10 års formgaranti

NorDan
-3 års tillverkningsgaranti
-3 års målningsgaranti
-10 års formgaranti
-10 års glassgaranti

Scandidoor
– 2 års produktgaranti från inköpsdatum
– 5 års termoglasgaranti från tillverkningsdatum
– 10 års formstabilitetsgaranti från inköpsdatum

Leksandsdörren
2 års funktionsgaranti räknat från leveransdagen
10 års garanti mot krokigt dörrblad mer än 4 mm
10 års garanti mot kondens lämnas på isolerglaset

Effektdörren
-10 års formgaranti
Sveadörren
-2 års fabriksgaranti
-5 års formgaranti

Nordiska fönster
– 2 år formstabilitet
– 2 år ytbehandling

BYTT DIN YTTERDÖRR SJÄLV

Hur byter man ut en ytterdörr?
Swedoor har tagit fram en guide hur du på ett enkelt sätt kan montera en ytterdörr: https://www.swedoor.se/swedoorbloggen-sv/sa-monterar-du-ytterdorr-sjalv

Så här mäter du din ytterdörr?
Innan du beställer en ny ytterdörr behöver du mätta upp öppningen. I dörrbranschen talas det om modulmått som är ett utvändigt karmmått, det vill säga hålet i väggen där karmen skall monteras. Ett modulmått anges i decimeter, med bredd x höjd. Står det exempelvis på en dörr att modulmåttet är 9×21 betyder det att hålet ska vara 900 mm x 2100mm.

Viktigt att tänka på är att karmens yttermått är ca15mm mindre än öppningens mått (modulmått), för att passa in karmen samt isolera mellan karm och vägg. (Obs! Det kan förekomma variationer beroende på varumärke). Så här kan du mäta ytterdörren: https://www.hemfint.se/modulmatt-sa-mats-fonster-ytterdorrar

Kan jag se om ytterdörren är höger- eller vänsterhängd?
En högerhängd dörr har gångjärnen på höger sida när du står på utsidan (där gångjärnen är synliga) och öppnar dörren mot dig. En vänsterhängd dörr är tvärtom och har gångjärnen på vänster sida.

Låskista ytterdörr
Din ytterdörr bör ha ett bra lås och ett bra alternativ är att ha ett tvåfunktionslås, det ger både en enkel låsning när du är i huset och en säkrare lås när du är ute. Hemmabekväm låsning betyder att dörren kan låsas inifrån med hjälp av vred. Borta säkringen innebär att inne vredet spärras så att det enbart kan öppnas med nyckel. De flesta ytterdörrar har lås med enbart hemmabekväm låsning. Dessa kan enkelt förbättras genom att kompletteramed ett extralås så det inte går att öppna inifrån när du är ute.

BÄST I TEST YTTERDÖRR

Vad är en bra ytterdörr? Pris och utseende är för många två viktiga faktorer när vi ska köpa ytterdörr. Men det är även bra att jämföra garantitiden mellan olika tillverkare, då dessa skiljer sig en del. Ovan har vi sammanställt vad några större ytterdörrtillverkare erbjuder för garantitider. Tänk även på att kolla vilka garantiförutsättningar tillverkaren lämnar. När du jämför ytterdörrar kika även på vilket U-värde, det vill säga energieffektiviteten. Mer information om U-värde hittar du längre upp.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår sajt genom att kunna vissa relevant innehåll/annonser, användarstatistik och att sidan ska fungera som den ska.